Duurzaamheid in de mondzorg: waar laat jij jouw praktijkafval?

Privé raken we al aardig gewend aan het scheiden van ons afval. In de tandheelkunde zijn we daar echter nog nauwelijks mee bezig, dagelijks worden er in de mondzorg aardig wat vuilniszakken gevuld met afval. Dat moet anders kunnen, minder afval produceren blijft belangrijk. Daarnaast is het goed om te bekijken of we van ons afval weer grondstof kunnen maken. Dit past ook bij het streven in de zorg naar een circulair goederengebruik. Vraag is alleen: hoe pak je zoiets aan? En waar begin je?

In deze Top Clinic brengt Michiel Lieshout de situatie uitgebreid in kaart. Onder het motto ‘alles start met nadenken over het proces’ inventariseert hij alle facetten van tandheelkundig praktijkafval. Wat voor apparatuur en materialen gebruiken we zoal? Hoe duurzaam is dat - of zou dat kunnen worden? Hoe kunnen we al het praktijkafval beter stroomlijnen? En met wie kunnen we hierbij samenwerken?

Samen met de deelnemers kijkt Michiel hoe, waar en waarmee duurzaamheid in de mondzorg gestimuleerd kan worden. Daarbij gaat hij ook in op duurzame mondverzorgingsproducten. Leren van elkaar, tips & tricks uitwisselen en vooral gemotiveerd raken om duurzaamheid in de mondzorg een boost te geven: deze praktisch ingestelde Top Clinic inspireert gegarandeerd!

Leerdoelen

Na het volgen van deze Top Clinic:

  • weet je meer over mogelijkheden tot verduurzamen in de (mond)zorg;
  • kun je de volgende dag aan de slag met praktische mogelijkheden voor zowel de bedrijfsvoering als ook voor patienten;
  • kijk je je huidige processen nog eens door om te ontdekken of je minder wegwerp artikelen kunt gebruiken, op een andere manier je energie kunt inkopen of opwekken en minder afval kunt produceren.

Michiel Lieshout studeerde in 2003 af als tandarts aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij specialiseerde zich in de maxillofaciale prothethiek en is als restauratieve tandarts erkend door de NVVRT. Hij is mede-eigenaar van TandartsenPraktijk Lansingerland en tevens werkzaam als adviseur Duurzame Mondzorg @Dentiva. Vorig jaar startte hij, met enkele bedrijven, een pilot, waarbij mondmaskers gerecycled worden tot grondstof voor nieuwe producten in de zorg.

Details van de cursus

Sprekers

Michiel Lieshout, tandarts