‘Grenzen aan agressie in de praktijk’

Spreker: Jurgen van Gorkum

Een te laat komende patiënt die agressief reageert op jouw opmerking daarover. Of een patiënt die boos is omdat de vorige behandeling uitloopt. Hoe voorkom je dat zo’n gespannen situatie escaleert? In deze TopClinic laat Jürgen van Gorkum je ervaren wat er – met jou én de ander - gebeurt als je bewust je gedrag ‘verruimt’. “De wortels van ons gedrag bepalen hoe wij bloeien.”

“Het gedrag in onze samenleving vliegt de bocht uit, de ‘lontjes’ worden korter en dat merken we op alle fronten,” stelt Jürgen van Gorkum, mede-eigenaar van Egel&Co en registerdocent gevaarsbeheersing en weerbaarheid RDG. “Het lijkt wel of mensen bijna niet meer in staat zijn om op een rustige en respectvolle manier met elkaar te communiceren. Op social media merk je ook dat mensen veel harder communiceren, dat sluipt door in het fysieke contact. Het werkt blijkbaar als je meteen vanuit de emotie in de aanval gaat.”

Naar voren = aanval

In zijn TopClinic ‘Grenzen aan agressie in de praktijk’ leert Jürgen hoe je kunt voorkomen dat gespannen gedrag escaleert in agressie. Kernbegrip daarbij is ‘gedrag verruimen’, waarbij primair gedrag en krijgskunst de basis van zijn aanpak vormen. “Wij mensen worden geboren met een DNA-erfenis, groeien op met het voorbeeldgedrag van onze ouders en ontwikkelen daarnaast al snel onze eigen overlevingsmechanismen, die we als een verzelfsprekende gedragsjas aantrekken. Een ander woord voor deze jas is ons ego. Vanuit dit gedragsperspectief kijken we de wereld in en maken we onze keuzes. De wortels van ons gedrag bepalen hoe wij bloeien.”

Jürgen geeft een voorbeeld van hoe zo’n onbewust mechanisme werkt. “Stel: je begroet iemand heel vriendelijk, waarbij je vanuit je enthousiasme je lichaam naar voren beweegt. Onbewust echter ervaren wij mensen een beweging naar voren als een aanval. Zo’n beweging kan de ander dus in negatieve zin prikkelen, ongeacht wat je zegt. Beweeg je daarentegen bij dezelfde begroeting wat meer naar achteren en opzij, dan geef je de ander ruimte en dat voelt onbewust voor hem of haar een stuk veiliger.”

Verruim je gedrag

Jürgen: “Onze gedragsjas is slechts een gedeelte van ons totale gedragspotentieel. En als je inziet hoe onbewuste acties en reacties elkaar beïnvloeden, dan kun je het potentieel van je primaire gedrag méér aanspreken. Waardoor je dus bewuster kunt handelen. Dat noem ik je gedrag verruimen. Deelnemers aan de TopClinic leren hoe zij dat potentieel eenvoudig kunnen ‘wakker maken’ en benutten. Je wordt bewust bekwaam en het effect daarvan zul je verrassend snel merken.”

De TopClinic wordt verzorgd door Jürgen van Gorkum (mede-eigenaar van Egel&Co), registerdocent Gevaarsbeheersing en weerbaarheid RDG. Hij weet als geen ander welke impact grensoverschrijdend gedrag in de zorg kan hebben: voordat hij zich specialiseerde in gedrag (veerkracht, awareness, gevaarsbeheersing en elementaire interactie ) was Jürgen jarenlang werkzaam als verpleegkundige en zorgmanager/directeur in de zorg.

Aan het eind van de TopClinic:

  • ben je je meer bewust van je eigen lichaamstaal;
  • weet je waarop je moet letten om het begin van spanning te signaleren;
  • kun je twee van de elementen uit de ‘zeven-elementenleer’ in basis toepassen.

Details van de cursus